Vecka 11
 

 

Vecka 11

Hej !

Det har varit en hektiskt tid sedan hemkomsten från Spanien. Efter jag landat i Sthlm blev det omedelbart ett 30års kalas med en snabbsväng över till Finland. Sedan sammanslöt jag med några Kalix kompisar och åkte upp till Åre och hälsade på en kompis som säsongsjobbar där. Härlig skidåkning och ont i fötterna och kroppen efter några krascher blev resultatet av 3 dagar där. (När ska man bli mogen nog för att sluta leta hopp hela tiden)

Efter det åkte jag upp till Kalix för att iordningställa mina nya race hojjar, Trycka tröjor, fixa bussen, övriga kläder osv osv. Dessutom det sedvanliga jobbet med papper osv. Det var planerat att det skulle utföras på 4 dagar och det blev jobb dygnet runt. Men just innan ner resa fick jag ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till....

... Dan Danell och Anders Danell (BD Plast Kalix) liksom så många andra har under 10års tid velat att jag skulle prova på skotercross. Men det har liksom aldrig passat, dels för att jag inte vart hemma och sedan har jag alltid hävdat att istället för att bli halvbra i 2 sporter vill jag bli bäst i en och satsa "full time" på denna. Men nu stundade en stadiumcross tävling i min hemby Nyborg bara 2 dagar bort och jag var på hemmaplan så jag tänkte varför inte !! Jag var ju lika på plats och jag fick fri skoter och allt uppbackat som jag önskade.

Jag tog på mig skoter stället och åkte ut och träna, 3 varv = Enorm armpump. Vi åkte tillbaka till Garaget skruvade av styren och reglage från en av mina crosshojjar. Åkte tillbaka och tränade dagen därpå tillsammans med ett gäng andra åkare från hemtrakten. Det var otroligt kul men svårt. Jag kände att jag åkte och tänkte motocross fast med en snöskoter. Det blev i alla fall ett bra träningspass och man lärde sig otroligt mycket på kort tid.

Väl förbered med en hel timmas effektiv skoter träning i kroppen var det dags för tävling !!

På lördag kväll var det stadion race hemma på Nyborgsvallen inför ett par tusen åskådare på en nybyggd bana. Arrangörena ställde upp helhjärtat på både mig och arrangemanget och det var kul att vara tillbaka i "byn" efter så många år. (Sist var typ 10 år sedan som bandyspelare) Men först innan finalracena skulle det avverkas 3 st kvalheat för att få fram dom 12 bästa.

Kval 1: Slutade på en andra plats. Nöjd med placeringen men inte med körningen. Jag såg hur killen framför mig åkte fint och lugnt uppe i vallarna, jag bröt i skotern åkte innerspår och försökte åka om överallt vilket bara resulterade i att man tappade "momentum" ut ur kurvorna. Jag var flyförbannad över min egen körning men tog mycket lärdom över linje val och dyl in i kurvorna.

Kval 2: Slutade på en 3:e plats efter M.Kjellin och J. Johansson. Inte så mycket att orda över, 2 stora skotercross namn. Dom var före i starten och jag låg bara efter och följde dom för att försöka lära mig vilka spår dom tar och hur man ska göra. So far so good...

Kval 3: But then ... Började bra med en 3:e plats i starten men blev avtryckt i andra kurvan och hamnade utanför banan på isen vilket resulterade i att jag var hjälplöst sist. Körde ikapp sista kille och skulle passera honom med en blockpass. Detta gick dock tyvärr inte som planerat. Jag missbedömde hur långt han hunnit i kurvan och min egen fart, han hade gått ner i "burk ställning" när jag kom in i kurvan och träffade honom olyckligt över benet med min noskon på skotern. Det gick så illa att han fick åka ambulans till sjukhuset med benbrott. Jag kan aldrig minnas att jag skadat någon under min tidigare karriär och det känns mycket olustigt att göra det. Även om det är en "race incident" så var det ju endast jag som hade kunnat göra det annorlunda. Jag hoppas på ett snabbt tillfrisknande och att han finns ute på tävlingsbanorna snart igen. Jag själv kraschade i incidenten och blev sist i heatet.

Jag gick iaf vidare till Semifinal (Som av ngn underlig anledning heter "2 C-Finaler" i skoter världen) På grund av det sista heatet hade jag låga poäng och gick in som 11:a vilket gjorde att jag hamnade längst ut i startspåret. Hopplöst läge för mig för det handlade om att bli topp 5 så man fick starta i sista chansen (Eller B-Final med chans för avancemang som dom kallar det) I första starten genade 2 st förare i startkurvan och heatet flaggades av efter 1 varv. Ingen diskades/straffades på grund av detta för dom ansvariga "hade inte sett" vem dessa 2 förare var trots att alla förare och hela publiken såg vem det var. Detta hade enkelt kunna lösas i samråd med förare och övriga men här visade arrangörerna och domare Kalle Anka pondus. (Tänk om detta skulle hänt i motocross). Dom skyldiga hade ju haft möjlighet till avancemang till A-final via sista chansen i vilket fall som helst.

I alla fall vart det omstart för samtliga. Här kom alla iväg som dom skulle och jag låg 6:a vilket innebar att jag var tvungen att köra om en kille för att gå vidare till sista chansen. Jag såg ut ett ställe och på sista varvet gick jag om en kille genom att ta en innerkurva och snyggt stänga yttern. Saken var biff ändå tills jag kom imål och blev diskad för en ful omkörning. Jag hade tydligen "rammat" honom. Uppriktigt fattade jag inte vad som var fel med omkörningen. Alla som såg det tyckte det var ett mycket konstigt beslut förutom några av hans anhöriga som ropade hejvilt och det räckte för att påverka domaren/tävlingsledaren. Sedan tyckte dom nog att jag halvt tjänat in denna svartflagg från heatet innan. (Vilket iofs är sant) Det kom fram massvis med folk som tyckte detta var det märkligaste beslut som tagits i alla fall och det känns bra att "ni" såg det från läktarna. När jag efteråt ser det på film så är det precis som jag upplevde det, jag går ut i hans spår, hinner vända hela skotern, har rätt riktning och börjat accelerera framåt, sedan kommer han från yttern och kör in rakt i mitt arsle och vickar. Jag var så långt före honom att han t.o.m hade kunnat skära och välja ett spår innanför mig. I vilket fall som helst lärde sig nog killen att ALDRIG släppa en inner när han är jagad. Att han sedan inte ens gick över målinjen och därmed inte fick köra sista chansen själv fick vll bli hans straff. Hoppas han lärde sig gasa med tummen istället för munnen nästa tävling bara.

I vilket fall så innebar detta att det var färdigkört för kvällen för min del, och det är dags att summera lite inntryck och funderingar.

- Först av allt: Ett JÄTTE tack till familjen Danell och BD Plast i Kalix som ställde upp och gjorde hela saken möjlig. Jag var nog Sveriges sämsta fabriksåkare därute :-)

- Efter dom 2 första kvalheatena som gick okej så hade jag dålig lottning i 3:e och därmed dåligt startspår, eftersom jag satt på en 440cc maskin och dom flesta andra på en racer så anser jag att jag sumpade mina små chanser i 3:e kvalet när jag åkte av banan i andra kurvan och denna låga placering i slutändan gav mig "omöjliga" startpositioner resten av kvällen. Jag hade en grymm skoter, men jag hade behövt några hk till ut ur kurvorna och inte minst i starten.

- Dom som imponerade på mig störst denna kväll var absolut dom två Northpower sponsrade förarna Henry Sundqvist och Daniel Sandlund som visade att man inte behöver vara "proffs" för att vinna kvalheat och semi. Besök gärna Dannes emminenta race sida på www.uphillracing.se och håll även utkik för #911 i framtiden.

- Jag är imponerad av ett så litet arrangemang och arrangörerna som i vanliga fall har en helt annan verksamhet och bara för en helg arrangerar detta. Det är proffsigt fast samtidigt på en väldigt vänlig och folklig nivå. Publiken älskar det och man är avundsjuk på det allmänna intresse skoter drar gentemot motocross. Tänk om det fanns lika mycket jord som snö :-)

- Jag har lärt mig en sak under denna tävling med skotern om mig själv. Jag kommer aldrig att kunna syssla med en motorsport för att det är kul. Jag skulle sattsa allt direkt ...

- Grattis till Kjellin som vann tävlingen, desutom har karln snyggaste skotern och teamet i hela Sverige tror jag.

- Ett gäng med bilder från senaste veckan kommer ut på sidan inom någon dag, håll utkik.

Oj vilken lång rapport det blev, nu meddelar kaptenen att all elektronisk utrustning måste stängas av och vi gör klart för landning. Dags att återgå till verkligheten igen ....

Men vilken rolig helg det varit. Synd att man aldrig får chansen att visa upp sig på hemma plan på det sätt skoteråkarna får.

En extra tanke till Per på Sunderbyns lassaret ... Krya på dig !!

Stay tuned......... / Niklas