Vecka 18
 

 

Vecka 18


Hej !!

Tisdag, Onsdag och Torsdag har jag varit nere i Holland och åkt den 3:e deltävlingen i MX3 VM. Banan i Rhenen var en typisk Holländsk bana med blöt tung sand och djupa spår. Banan var extrem på flera sätt, för det första var det den bredaste banan jag någonsin sett med en minimum bredd på 10 meter och en snitt bred på säkert 15-20 meter. Banan hade 24st hopp och alla var prick likadana spetshopp rakt ut i luften med dödstunga landningar som följd. Desutom var banan väldigt snabb och fet. Detta visste jag skulle passa mig bra och jag visste att här hade jag chansen att göra ett kval som skulle räcka till final plats.

På första träningen hade jag 17:e tid i min grupp och fick hojen att funka bra i dom bottenlösa spåren som redan blivit i alla ramper och kurvor. På den andra träningen hade jag 22:a tid och jag visste nu att ett perfekt varv på kvalet kanske skulle räcka.

På tidskvalet gick jag ut tidigt för att sätta ett bra varv. Och här hade jag ett kanon varv på gång men i allra sista kurvan gick det för fort och jag missade en vall och säkert 2 sek gick upp i rök. Tid: 02.18,69. I ren ilska över den missade valen gick jag inte in i depån för jag ville inte veta min tid utan fortsatte med 2 lugna varv och letade bättre spår. (tro mig det fanns typ 10 alternativ runt hela banan pga av bredden) Nytt försök och denna gång blev det tiden 02.17,34. Det var 17:e tid när jag rullade in i depån och medan jag hämtade andan såg jag min tid sjunka till 19:e plats. Det började bli nervöst och när 7 min återstod var det dags för 3:e och det sista försöket. NU ELLER ALDRIG ! Detta varv blev riktigt lyckat och jag visste direkt när jag passerat målinjen att Imorgon åker jag VM. In i depån och fick veta att den nya tiden var 02.16,90 och en 17:e plats i gruppen. Nu var det bara stå vid monitorn och se när dom 3 sista minuterna gick. En efter en kom in efter snabba varv men tiden stog sig för varje minut som gick och sedan var det klart. Första VM starten var ett faktum. Svenska förbundet, Isgren och många Svenskar var på plats. Det blev mycket ryggdunkningar och detta kändes lite som en vinst.

Träningen på final dagen gjorde jag inga jätte satsningar utan försökte bara åka in kroppen och komma igång. Att jag bara hade 40:e bästa tid gjorde mig inte så orolig. Man kunde bara konstatera att det är inga dåliga åkare med därute. Men jag hade mkt mer att ge.

Första finalen och dags att rulla ut på gaten, hur det kändes att stå där i fållan ?? Det var GRYMT !! Jag hade inte så många bra alternativ att välja mellan utan fick stå långt ut på yttern. Detta medförde att trots ett bra utsläpp blev jag uttryckt på yttern och var bland dom allra sista ut genom första kurvan. Härefter följdes 30 min +2 varv med fajt och åter fajt. Varje placering antingen upp eller ner var som ett krig. Roligt var det i alla fall. Jag gick imål som 28:a. Nöjd med körningen och nöjd med placeringen. Länge sedan jag hade så roligt på en crossbana faktiskt och fort gick det.

Till final 2 gjorde jag igen ett bra utsläpp men en startkrash av några andra med följd av att jag körde över en kille gjorde att jag var ut någonstanns kring en 30 plats. Jag gjorde ett bra första varv och undvek alla krockar. Jag var nog uppe på en ca 25:e plats när jag just innan första varvningen bjöds på en flygtur ala över styret efter att hjulen hamnat i varsit spår upp i en ramp. Hojjen landade lägligt i en utförs backe och jag kunde snabbt rulla igång den men hade nu tappat till en 37:e plats vid första varvningen. Härefter satsade jag allt jag hade kvar i kroppen och kunde plocka några placeringar och fick några gratis när förare fick bryta. Det blev en 29:e plats i detta heat och jag var igen VÄLDIGT NÖJD.

Att få vara med och dra på ett VM är och förblir något jag aldrig kommer att glömma.

I helgen åkte jag en deltävling i Nordcupen i Boden. På grund av hemresan från Holland tävlade jag endast på Söndagen och tro det eller ej. ( jag gjorde det inte när jag vaknade iaf ) DET SNÖADE UTE !! På träningen hade jag bästa tid med 5 sek marginal och det kändes ganska lugnt.

Första heatet var kallt och blött. Med snöflingor i ögonen och armar som istappar gjorde jag så gott jag kunde och åkte säkert runt banan på behagligt avstånd från 2:an på ca 25 sek.

Till andra heatet hade det slutat snöa och banan hade torkat upp lite. Efter en ny andra plats i starten ( Efter omöjlige Emil Ö ) så tog jag över ledningen på första varvet och ryckte i 6-7 varv tills ledningen var ca 20 sek. Sedan åkte jag och bevakade luckan till målgång. Jag hävdar fortfarande att Nordcupen är en bra individuell serie men med dom senaste veckornas resultat kändes den ganska liten och enkel. Jag kvarstår dock att jag ska åka en 5-6 deltävlingar i år när det passar och jag är övetygad om att motståndet kommer att bli hårdare när dom andra blir varm i kläderna.

Jag har ett gäng med bilder från Italien och Holland jag ska försöka hitta lite tid att lägga ut dom på sidan under veckan.

Nästa helg håller jag ett läger i Boden ( Se annons till höger ) Sedan åker jag ner till lettland för 4:e deltävlingen i VM.

Tack för visat intresse och välkommen åter ... / Niklas