Vecka 15
 

 

Rapport SM Kristianstad

Hej !!

Första SM deltävlingen i Kristianstad är nu avklarad och det gick väldigt bra. Jag har i två års tid vetat att jag kan prestera en topp tio placering på SM och varje år varit väldigt nära i och med en 12:e plats i Vimmerby -01 en 10:e plats i Skellefteå -02 och en ny 12:e plats i Kristianstad -03 men så äntligen en 6:e plats i årets första SM tävling känns riktigt riktigt bra och i eget tycke väldigt välförtjänt. Men låt oss ta allt från början.

Vädret var kanon på Ripa banan hela helgen den i vanliga fall hårda skånska vinden var inte farlig och termometern orkade upp emot 15 grader under några timmar på eftermiddagarna. Banan var som vanligt lös sand med gropar och spår precis överallt men eftersom sanden var ganska torr så höll den ihop i mitt tycke väldigt bra och trots att den verkligen suger musten ur alla förare så var den fullt framkomlig utan att man riskerade liv och lem.

På första fria träningen hade jag 6:e tid och det kändes ganska bra förutom att jag drog på mig arm pump lite onödigt lätt. Lite små justeringar på fjädringen och jag hittade en inställning som jag sedan stannade på hela helgen med perfekt resultat och en bra avvägning mellan dom stora groparna och dom spåriga hoppen. Sedan på tidskvalet gjorde jag två försök och satte andra gången ett varv på tiden 2.20,100 och en nionde plats. Det var inget perfekt varv men med marginal tillräckligt bra så jag valde att åka in i depån och mecka lite med hojen och vila inför morgondagen.

På söndagens fria morgonträning kändes det otroligt lätt och den kramp jag hade under lördagen var som bortblåst och jag anade att detta kan bli väldigt bra. I starten på det första heatet gjorde jag ett dåligt utsläpp och var runt en 15:e plats ut ur första kurvan. Sedan följde 3 magiska varv när precis allt gick min väg och jag hittade bra spår och kunde köra upp mig till en 6:e plats under dessa varv. Jag höll denna placering några varv när jag sedan började tänka en massa konstiga tankar och focuserade mer på mina motståndare än på banan. Detta resulterade i att jag åkte spänt och ryckigt och tappade återigen till en 9:e plats. Men efter det skärpte jag till tankarna och hängde på dessa killar när ett varv återstod fajtades jag med Jörgen Huvell om 8:e platsen och kunde vinna denna fajt efter att han bromsat stopp in i en kurva när vi låg jämsides och kampade om inner spåret. En 8:e plats blev därav facit i heat 1.

Heat 2 av modellen superfinal (13 bästa från varje klass möts och man tar med sig poängen till respektive klass) skulle bli ännu bättre. Lite strul i första kurvan gjorde att jag fick åka en riktig yttersväng och var kring en 25:e plats ut ur första böj. Återigen blev det 3 magiska varv i början och jag plockade kille efter kille och var som bästa uppe på en 16:e plats. Efter 3 varv fick jag tyvärr kramp eller sendrag i båda lårmusklerna och jag åkte resten av heatet med grym smärta i båda låren. Jag var nära och bryta men vägrade ge upp, jag fick släppa tre placeringar på sista två varvena efter att det varit sådana spår byten in i woopsen att jag fick avstå att hoppa dom och kunde bara förarjat se på när Tommy Engwall, Johan Carlsson och David Nilsson hoppade förbi. Jag hade ju tidigare i början av heatet kört om både Tommy och David. Men i vilket fall som helst var jag bara så nöjd man kan bli när flaggan föll och en 19:e plats var fixad. När jag klev av hojen hade jag så ont i mina ben att dom inte bar mig men samtidigt var det så himla skönt att det kändes som en bagatell. Ännu bättre blev det när jag hörde att endast 4 MX3 åkare varit före mig och poängen från en 5:e plats att ta med sig till MX3 klassen gjorde att jag blev 6:a totalt på samma poäng som 5:an Fredrik Bergsteth.

Efter denna tävling åkte vi raka spåret upp till Kalix och idag Tisdag har jag legat på massage bänken hos Mickes Chiropraktik och genomgått en behandling för att i huvudtaget kunna gå på mina ben och använda min rygg som inte var måttligt trasiga efter helgen.

En utvärdering och lite funderingar om denna tävling och vad som komma skall kommer att komma i en ny rapport inom kort.

Sexa på SM premiären .. Jag lever på det så länge !! / Niklas