Vecka 11
Träningsschema
Måndag
Vilodag
Tisdag
Körning Crevillente 80 min,
Onsdag
Körning Alicante 70 min
Torsdag
Mekdag, Löpning 40 min
Fredag
Resdag Alicante-Almonte
Lördag
Tävl Spanska mästerskapen Almonte. Tidskval 11:a 70 min
Söndag
Tävl Spanska mästerskapen Almonte. 10-11 Tot: 12:a

 

Rapport


v. 11

Godmorgon ...

Det är nu måndag morgon kl 09.30 och vi har just slagit upp ögonen. Vi kom hem sent i natt efter att vi tävlat i Spanska mästerskapen i Almonte under helgen. Veckan som varit har gått bra och jag har medvetet minskat lite på träningen för att "toppa" formen till helgens stortävling.

För er som inte hade MVG i geografi så är Almonte en liten stad på Spanska sydost sidan mellan Gibraltar och Sevilla bara några mil från Portugisiska gränsen. Vägen dit gick över Granada och sedan Sevilla och bjöd stundtals på en riktigt häftig natur med mycket berg och djupa dalar med slingrande floder. Vi fick även se en del snö vid Sierra Nevada området vilket var ett tag sedan sist. Väl frame i Almonte var det riktig värmebölja för årstiden och termometern visade mellan 25-28 grader i skuggan hela helgen förutom på nätterna när det gick ner till 17-18 grader.

Banan är en av Spaniens väldigt sällsynta sandbanor och kan väl närmast jämföras med Saxtorp med Svenska mått. Dvs väldigt lös sand, långa rakor och gropar och spår som blir bottenlösa.

På lördagens fria träning hade jag 7:e tid och det kändes bra. På tidskvalet var vi alldeles för många förare samtidigt ute på banan för att det skulle bli rättvist och i min mening skulle dom ha delat upp det i två grupper. För det var väldigt svårt att göra rätt ifrån sig när man kom ikapp killar hela tiden. Men det blev iaf en 11:e plats och det var på ett hyffsat varv men jag kände att jag kunnat åkt mkt fortare om man haft fri väg.

På söndagen tränade vi tidigt på morgonen sedan var det två finaler på 30min+2v. I första finalen gjorde jag en rätt så bra start på en av dom längsta start rakor jag sett och var nog ungefär 10:a in i kurvan. Att vara mycket bättre än så på en 250cc mot alla fyrtaktare är svårt särskilt på en så lång raka och i så djup sand. Efter ca 10 min var jag uppe på en 7:e plats och höll den till ca 5 min återsod. Då kom tre stycken förare ikapp mig och jag började göra onödiga misstag så dessa kunde smita förbi. Detta grämde mig efter heatet men jag föll på egna misstag och en 10:e plats var trots allt i mitt tycke jäkligt bra i detta motstånd. I heat 2 var jag på en 20:e plats vid första varvningen men kunde sedan börja avancera. Körningen stämde bättre detta heat och jag hittade ett bättre flyt på den väldigt spåriga och trasiga banan. Jag slutade på en 11:e plats i detta heat och det var nog i det området jag hörde hemma. Detta var min första tävling och till och med första gången jag körde Yamahan på sand och jag lovar det var ingen besvikelse den går riktigt stabilt och är lättåkt som en BMX. Peter Grönroos slutade 13-14:e i heatena och "Spanien" Matte Nilsson var 11-5:a. Detta var en perfekt genomkörare inför kommande helg med bra motstånd och tuff bana. Tävlingen vanns inte helt oväntat av Javier Garcia Vico före Mark Eastwood och sedan Alvaro Lozano.

Sammanfattningsvis kan man bara säga att Sverige har mycket att lära av Spanien hur man anordnar stora tävlingar. Draget på dessa tävlingar är i en annan dimension och publiken är helt vild, detta kombinerat med värsta ljud och disco anläggningen tillsammans med en fanatisk speaker gör dessa tävlingar till en show som saknar motstycke i Sverige.

Kroppen känns hyffsat fräsch idag och vi ska bara äta frukost sedan ska vi åka och mecka. Cyklarna ska helrenoveras inför EM'et nästa helg och det omfattar ramlager, vevstakslager, kolv och dylikt. Inte för att jag har något fel alls på cykeln utan bara för att få ut den sista hästkraften som är möjligt. Tis och ons ska vi åka cross. På tors städar vi ur lägenheten vi bott i och gör cyklarna klara för tävling. Det ska då efter renoveringen endast innebära tvätt, filter, fram & bakdäck kanske bromsklotsar och lite andra slitdelar. Fredag blir resdag till Merida och lör är det träning och tidskval. Sedan får vi hoppas att det räcker till start i söndagens finaler. Eftersom första VM tävlingen körs helgen därpå en bit därifrån i Bellpuige så verkar det bli ett ruskigt startfällt på EM tävlingen. Men jag ska göra mitt bästa och sedan får vi se hur långt det räcker. Helt klart är målet att kvala in till finalerna.

Stay safe .... / Niklas