Rapporter från vida världen...
 
 

 

 

- Rapport -


[Spanien 2002-03-03]

Hola !

Det blev en riktig fullträff i förra söndagens tävling i Alama. Jag fick för första gången i en stor internationel tävling i Spanien gå upp på prispallen i och med en 3:e plats i 250-500cc klassen.

Tävlings platsen var som sagt den erkänt fina jordbanan i Alama som ligger 3 mil utanför staden Murcia på öst kusten i Spanien. Efter att det varit lite kallare väder i en vecka så kom värmen tillbaka precis lagomt till söndagen och termometern visade +24 i skuggan.
Det hade faktiskt känts lite motigt på träningarna veckan innan tävlingen och jag hade inte riktigt fått det flyt som krävdes på dessa jordbanor. Så jag och Peter Grönroos valde att åka ut och träna lite ensamna på lördagen innan söndagens tävling för att försöka hitta rytmen. Jag tror det var här som 3:e platsen fixades och det kändes bra att få träna utan att man hadde en massa klockor och tränare som rättar en hela tiden.
Jag kände att jag hittade känslan och självförtroende kom tillbaka.

Väl på tävlingen gjorde jag en klockren start i första heatet men blev påkörd och utträngd i första kurvan och jag varvade nere på en 8:e plats första vavet. Men sedan började jag klättra och när 2 varv återstod var jag på 3:e plats. Efter just Peter Grönroos och den slutliga vinnaren Manuel Rivas som för dagen var helt outstanding. Heat 2 var en superfinal med 40st startande. Där var jag tyvärr inblandad i ett kaos i starten och varvade nere på en 16 plats. Men kunde sakta avancera upp till en 7 plats i mål bakom Stefan Petersson och Ola Eifrem. Körningen i detta heat gick mkt bra och om det inte varit för starten så hade jag fixat en topp 5 placering. Men jag var 4:a i 250cc klassen och det räkte till en 3:e plats totalt.
Ca 2500 personer såg denna tävling live och den sänds i efterhand på rikstäckande kanal 2 i Spanien.

Nu i helgen var det äntligen dags för en av årets höjdpunkter i och med Supercrossen i Lorca. Det är en hel läcker bana dom byggt med läktare och hela kittet mitt inne i staden Lorca. Mina ambitioner att lyckas här var stora eftersom jag tränat en hel del supercross i USA. Natten innan tävlingen kom det för första gången detta år lite regn och det gjorde att den redan vattnade banan blev lite blöt. Men redan efter ett par varv på träningen så var banan perfekt och greppet var så bra att jag fick byta drev för att cykeln skulle orka nog bra i detta fäste. Vägen till finalen blev en enkel resa och jag behövde inte ta ut mej helt i kval heaten.
Väl i finalen som var på 15 varv blev det däremot åka av. Jag gjorde en super start på yttern och när vi kom ut efter första voops rakan var jag på en 2:a plats efter Shavier Remacho (1:a Spanska mästerskapen supercross, 7:a Paris Bercy!!) Efter drygt ett varv så blev jag sedan omkörd av Manuell Rivas (2:a Spanska mästerskapen supercross) Jag höll sedan 3:e platsen i 6 varv sedan krokade jag och Peter Grönroos ihop och jag blev helt stillastående innan en lång raka med en massa olika hopp kombinationer på. Och tappar man rytmen på denna typer av banor så rasar man fort och hela 3st han smita förbi på rakan innan jag fick ordning på allt.
Närmast framför mej hade jag Svensken Rikard Eriksson och Bakom mej en annan Svensk i form av Cristoffer Berg. Jag var upp jämsides med Rikard några gånger men vågade inte riktigt trycka till honom så hårt som det krävdes i rädsla av att gå omkull själv. Så denna ställning höll sej ändå in i mål.
Trots att det nu inte blev en upprepning av helgen innan med en pallplacering så är jag ändå nöjd med 6:e placeringen med tanke på att det är inga dåliga killar jag hade framför mej. Eller vad säger man om 1 & 2an i Spanska SX mästerskapen och en P Grönroos som säger själv att han är i lika bra form som för 2 år sedan när han kvalade in i VM i Valkensward ??.
Måste bara tillägga att detta är en dom roligaste tävlingar man kan åka jag älskar verkligen supercross.

Idag har jag och Peter fått start tillstånd i Spanska mästerskapen som går av stapeln nästa helg någonstanns i Marbella området nere mot Portugal. Det kommer att bli riktigt kul att få mäta sina krafter mot dom bästa i Spanien.
Annars så går vi mest och väntar på att vädret ska bli bättre uppe i Frankrike och Holland så vi får åka upp dit och träna några veckor. Men just nu så är det mkt dåligt där och vi räknar med att stanna kvar här i Spanien 1-2 veckor till och träna vidare på jordbanorna.

Glöm inte titta på dom nya bilderna härifrån Spanien som jag lagt ut på sidan. Där finns bland annat bilder från Lorca och en del träningsbilder från resan.

Jag kommer att köra ett träningsläger tillsammans med NMS Boden den 4-5 Maj. Och ni är jätte välkommna att deltaga på detta. För mer info titta under "Allmänt" på 1:a sidan. Det kommer att bli en riktig kanon helg och en bra genomkörare för er som just startat säsongen hemma i Norrbotten.

Jag återkommer med mer info när ngt nytt hänt ....

Kör så det ryker ... / Niklas Granström