ill
Rapporter från vida världen...
 
 

 

 

- Rapport -

[Kalix 01-09-11]

E4:an mellan Vimmerby-Kalix

Datumet var 8 september, platsen var Gnagaredalen i Vimmerby, och händelsen är en milstolpe i min karriär. Säsongens mål är nått när jag vid den 5:e SM deltävlingen lyckades ta 4st SM poäng genom att komma på 12:e plats. Därigenom blev också min största framgång i crosskarriären ett faktum i och med att jag rankar dessa poäng högre än den totala vinsten i Nordcupen -99 och alla andra vinster jag haft hittils. Sedan 4:e SM deltävlingen i Stenungsund för snart 3 månader sedan har jag vetat att jag har kapacitet att ta dessa poäng. Alla tävlingar som varit sedan dess har mer eller mindre känts som en enda lång förberedelse mentalt och fysiskt för att ta dessa poäng. Nu skulle det bara ske ......

.... Allt började en vecka innan tävlingen i och med att jag åkte ner till Stockholmstrakten för att kunna träna och focusera ordentligt på uppgiften. Tisdagen blev mycket viktig i och med att jag , Johan Andersson och Peter Grönroos åkte upp till Gävle för att träna på så snarlika förhållanden som Vimmerby banan som möjligt. Där visade det sej att jag kunde åka jämt med dessa två under 2 st 40 min heat. Vilket var en viktig mental del i uppladdningen eftersom båda 2 är etablerade åkare i såväl SM toppen som EM och ibland VM. Då viste jag att underlaget passar mej bra och formen var bättre än någonsin. Sedan tränade jag mest lugna och avslappnande pass för att hitta rytmen på lite olika banor runt om i Sthlm och Uppsala trakten.

Väl nere i Vimmerby hade det regnat mycket och banan var riktigt blöt och skitig. Men jag hade 10:de tid på lördagens träning och allt kändes bra. På tidskvalet körde jag på 2.09.321 på det andra varvet och det räckte till en suverän 11:e plats. Nämnas bör också att Markus Jaakola var där och representerade Finland. Han lyckades dock endast prestera 36:e bästa tiden vilket resulterade i att han inte ens fick komma till start i finalen. På söndagens fria träning hade jag 11:e bästa tiden igen. Jag passade nu även på att mäta bensin förbrukningen under träningen eftersom den blöta sanden var riktigt tungåkt och långa heat var att vänta. Det visade sej att jag kunde starta med orginal tanken och skulle klara heatena med 4 dl marginal !!.

Väl i finalen fick jag en halvtaskig start och var ut på ca 20:e plats efter första kurvan. Men första 15 min kunde jag sakta men säkert avancera upp till en 11:e plats där fastnade jag tyvärr bakom en kille i 6 varv utan att komma förbi trots otaliga omkörnings försök. Vilket endast resulterade i att glasögonen blev igensatta av skit. Och efter ca 20 drag i rolloffen började denna att ta slut och jag valde att ge honom en liten lucka istället. efter ca 30 min började fältet dra ihop sej runt min placering och det skillde endast 8 sek mellan 9:e-16:e platsen. på det allra sista varvet fick jag ett kast ca 500 m före mål och Andres Svärdvik lyckades smita förbi. Men kunde sedan hålla 12:e platsen i mål vilket kändes OTROLIGT SKÖNT.

Nu var det bara tvätta cykeln och göra allt klart för den väntande Superfinalen (Dit dom 13 bästa från 125cc 250cc och 500cc går) Innan jag tankade så tömde jag tanken för att kolla hur beräkningen av bensin förbrukningen hade stämt. Jag hade 1 dl !! kvar vilket inte hade räckt mer än ca 500 m till. När jag sedan får resultat listan ser jag att jag varit ute i maximala 45 min. Eftersom ledaren passerat just innan 35 min gränsen så ficka han inte 2 varvs skylten förän efter 37.5 min och gick imål på 43 min därav det maximalt långa heatet för min del.

I Superfinalen fick jag en sten i pannan på startrakan så hårt så jag började blöda lite och blev alldeles groggy dom första kurvorna och jag var inte ut på bättre än en ca 32:a plats. Men sedan jag kvicknat till så gjorde jag några kannon varv och efter 10 min var jag uppe på en 20:e plats. Jag höll sedan den placering till ca 15 min återstog av heatet. Då krokade jag ihop med Fredrik Johansson och flög handlöst över styret. Efter det så kämpade jag på så gott jag kunde och gnetade mej imål på en 28:e plats. Men det kändes som att det inte spelade så stor roll jag var ju forfarande 12:a i 250cc och att få åka Superfinalen var bara en ren bonus.

Senare på kvällen hade jag så ont i hela kroppen som var fylld med skrapsår och blåmärken efter krashen och en bula stor som en pingisboll i pannan. Så varje gång jag vände mej i sängen vaknade jag av hur ont jag hade ... men vad spelade det för roll. Idag var jag 12:e snabbast i Sverige och mina SM poäng kunde ingen ta ifrån mej.
Sedan kunde jag somna om med ett stort smile .....

För att se på resultat från Vimmerby klicka här.

Nu är det viktigt för mej att se framåt och inte dra för stora slutsatser av detta. Försöka smälta det några dagar och sedan ladda om inför kommande uppgifter. Närmast väntar finalhelgen i Nordcupen. Där leder Jaakola med 15 poäng i striden om 1:a platsen ... men jag leder mentalt med 1-0 efter helgens tävlingar. Så en spännande avslutning blir att vänta.

Jag vill passa på att tacka för alla samtal och SMS alla skickat till mej dygnet efter tävlingen och hoppas att vi får chansen att fira igen efter att Nordcupen är avslutad.

Kör hårt ....../ #125 Niklas