ill
Rapporter från vida världen...
 
 

 

 

- Rapport -

[Kalix 01-08-07]

Det är tisdag kväll, helgen efter andra och tredje deltävlingen i Nordcupen som avgjordes i Piteå på lördag och Skellefteå på söndag. Jag tränade på gymet tidigare ikväll och därefter fått massage och äntligen känns det som att kroppen nu är helt återställd efter helgens slag.

På fredag kväll kändes kroppen väldigt dålig och jag valde att stanna hemma och sova i min vanliga säng istället för att åka ner till Piteå. När jag vaknade på lördag morgon var jag verkligen dålig och jag orkade knappt gå ut på träningen på morgonen. Nu tvingades jag sova mellan varje heat för att över huvudtaget orka köra denna dag. Men mot alla odds gick det ändå riktigt bra. I kvalet var jag 3:a i starten efter Daniel Keskitalo och Emil Öhrlund men körde om dom och vann ganska överlägset.
I första finalen vann jag starten och ledde i 3 varv sedan blockade Markus Jaakola ut mej i en kurva.
Jag hängde på honom och bestämde mej för att vänta till dom 2 sista varvena innan jag skulle lägga in en attack, på det näst sista varvet var jag upp jämsides 2 gånger men lyckades inte med omkörningen för att han hade innern i nästkommande kurva. I början av det sista varvet skulle jag satsa på att hoppa om honom vilket kanske hade lyckats om jag inte hoppat så långt så jag inte fått stopp till en kurva och jag rätade ut i ett krondike. Nu tappade jag 30-40 meter och det var kört.
I heat 2 var jag och Jaakola jämsides genom första kurvan men han hade innern i kurva 2 och vann därmed starten. Sedan började jakten och vi var upp jämsides några gånger, när det var 5 varv kvar gick jag omkull snabbt i en kurva och tappade ca 70 meter. Nu lyckades jag arbeta ikapp den luckan och när 2 varv återstod var jag just bakom hans bakhjul. Nu hade jag bestämt mej för att chansa allt på ett kort och trycka dit honom ordentligt. Min chans kom i samband med varvningen ut på sista varvet vi var jämsides och jag hade innern nu skulle jag stöta till honom ordentligt. Men kawan vek sej inte en meter och jag drog istället i backen. Så nu var det kört igen och det var bara att finna sej i att bli 2:a igen. Men körningen stämde jättebra och med tanke på att jag var sjuk så kunde jag ändå andas ut och vara nöjd med dagen.

På söndag var det då äntligen dags för årets höjdpunkt .... Nordcupen i Skellefteå (Sveriges bästa crossbana). När jag vaknade kändes kroppen mycket bättre och jag kände mej pigg. Det hade regnat ganska mycket under natten och jordbanan hade blivit ganska lerig men jag kände redan på träningen att allt kändes mycket bra och att jag kommer att köra fort i finalerna. I kvalet gled jag ut lite långt i start kurvan och kom ut som 2:a efter Fredrik Stålnacke jag låg bakom honom i 2 varv för att hitta ett bra ställe att köra om på för kommande final race. När jag hittat det så satte jag in stöten och vann sedan heatet utan problem. I första finalen vann jag sedan starten och ledde från start till mål utan att aldrig riktigt varit hotad (ledde som mest med 18 sek). I andra finalen så gjorde jag återigen en "holeshot" och ryckte iväg (efter 10 min ledde jag med 11 sek). Men när 5 varv återstod så föll en varvad kille framför mej och jag drogs omkull snabbt och nu var det bara 4 sek ner till Stålnacke.
När 3 varv återstod var han helt ikapp och i varje kurva hörde jag hans fyrtaktare mullra en halv sekund längre än min 250cc och det var bara att hålla sitt spår in i det sista. I början av det sista varvet så hörde jag att någonting höll på att hända i en vänsterkurva Freddes fyrtaktare blev aldrig tyst och smällen var ett faktum. Allt gick väldigt fort och helt plötsligt låg jag i leran och kanade. Det var bara att inse jag hade blivit ordentligt AVSATT !!!. Efteråt blev situationen väldigt uppstorad och många kom fram och tyckte att jag skulle lämna in en protest. Tidningsjournalisterna stog i en klunga där vi stannade cycklarna i hopp om att ett slagsmål skulle bryta ut eftersom dom ansåg att omkörningen var regelvidrig. Jag var givetvis besviken men kunde svälja det, klappa Stålis på ryggen och gratta till segern. Omkörningen var hård och brutal men inte värre än vad man ser i VM och i USA i många stora tävlingar. Och Stålnackes kommentar efteråt stämmer faktiskt bra....
"Du lämnade en liten lucka på innern och det var sista varvet ....Jag chansade och lyckades .... Du hade gjort samma sak i mitt läge eller hur ?"

Jag vill med detta avstyra alla rykten om att jag och Stålnacke är ovänner. Jag vill passa på att gratulera till segern och erkänna att jag blev ordentligt avsatt. På gränsen till brutalt men ändå ok.
Vad som grämer mej är att jag blev inblandad i incidenten med den varvade killen vilket kostade mej segern.

 

För att läsa NSD's reportage klicka här.

För att läsa PT's reportage klicka här.

Nu leder jag Nordcupen efter 3 körda tävlingar och ser fram emot deltävling 4 och 5 i Kiruna och Gällivare om 2 helger. För att se på totalställningen klicka här .

Vann 3 av sex starter i helgen och kom 2:a i dom övriga...
Fråga: Varför startade jag inte så här under Myggjakten ???

Nu ska jag gå ut i garaget och göra crossarna klara till imorgon ... MVH / Niklas