Säsongen -06
 

 

Säsongssamanfattning 2006

Att följa upp den mycket lyckade säsongen 2005 visste jag redan innan att skulle bli en svår nöt att knäcka. Men att jag missade SM bronzet med ynka 2 poäng var en morot nog så stor för att ge det ett 100% försök.

Det som talade emot oddsen att lyckas var att mitt nystartade företag Northpower växte i ganska snabb takt och det tog mer och mer tid i anspråk. Detta försökte jag hitta en lösning i och startade teamet Northpower Yamaha Racing Team där ytterligare 2 förare ingick i form av Per Nyberg och Markus Omnell. Här var Markus pappa Ulf Omnell "Team Boss" och jag skulle därmed slippa några åtaganden och få mer tid över till träning och jobb.

Teamet blev en lyckad historia men mindre jobb blev det däremot inte utan det är som den klassiska klyschan "Köp 2 hojjar så får du hälften så mycket mecka" I själva verket får du DUBBELT så mycket mecka. Nu tänker du "Det stämmer inte" jag säger prova får ni se !! En hemlis är att har ni 3 hojjar blir det 3 gånger så mycket mecka osv osv. Vi hade 8st hojjar !! och 3st förare som behövde delar, kläder etc etc. Men att göra en individuell sport till en lag sport med lite team känsla är väldigt roligt och inget jag ångrar.

I alla fall så sa jag nej till en satsning på MX3 VM även 2006 och körde på en säker försäsong nere i Spanien. Ända skillnaden var att jag tog med en YZ250F istället för någon av dom stora hojjarna. Detta för att få en lite ny tänkande på hojjem och kunna öka på tempot lite och samtidigt en fysiskt lättare uppstart. Det var grymt kul och på dom mindre tävlingarna gick det väldigt bra. Men när jag provade på lite tuffare motstånd i Spanska mästerskapen etc då lyste orutinen igenom på lilla hojjen och jag hängde inte med som jag önskat.

I Sverige la jag träningen nere i Skåne under våren och det är som alltid trevligt att vara där. Efter några små race var det dags för SM tävling nummer 1 i Saxtorp. Det var egentligen här säsongen både började och slutade ! Efter en medioker 8:e plats i första heatet gick det väsentligt bättre i det andra när en kassaäker 4-5 plats förbyttes när jag tappade tanklocket i slutet av heatet och fick bryta. Redan här kändes det att motivationen försvann lite och jakten på Bronzet kändes låååångt borta redan efter en deltävling. SM serien fortsatte sedan att strula för att jag helt enkelt inte var lika väl förberedd som tidigare år. Jag slog axeln ur led vid SM tävlingen i Limhamn och var för dåligt tränad i värmen i Gävle och det hela resulterade i att jag slutade totalt 8:a i SM istället för Bronzet jag siktade på. Kanske ett resultat som många velat byta men jag var INTE nöjd med det. Åkningen var hästlängder efter det jag presterade under 2005.

Nu innehöll ju inte hela säsongen bara dåliga resultat även om SM, Mascupen etc inte gick som planerat. Till dom roligare händelserna räknar jag MX3 VM'et på hemma plan i Tommelilla där det blev ett gäng nya VM poäng på en toppenfin bana. Även om motståndet inte var vad det var under VM serien 2005. Det en rolig tävling och VM poäng är alltid VM poäng. Femte platsen i Finska mästerskapen i open klassen (Mx1 & 3) var en även det någonting att vara stolt över.

Under hela 2005 kämpade jag lite i det tysta med motivationen och en väldigt sliten kropp som inte svarade på träningen som förut. Detta och ett brinnande intresse för företaget gjorde att jag under säsongen tog det defenitiva beslutet att lägga ner min satsning efter säsongen. Idag får jag massvis med frågor varför jag la av bara 28år gammal, här kommer listar jag dom största orsakerna om ni inte redan listat ut dessa.

1: Jag har under hela 2006 vart så otroligt sliten i kroppen så det var knappt en tävling som jag kunde ge 100%. Allt från att kliva upp på morgonen till att jogga 30min gjorde mer skada än nytta. Ryggen och magen värkte konstant vid tävling under hela säsongen. Jag ville inte riskera framtida men.

2: Mitt företag Northpower växte kraftigt under året och upptog mer och mer av min tid och det var roligare att driva företag än att köra cross tillslut.

3: Några av mina bästa kompisar ute på banorna, Fredrik Bergsteth, Tommy Johansson mfl mfl hade i det tysta börjat annonsera om att lägga ner efter säsongen och jag kände att vi gick alla i samma tankar och såg nya visioner framför oss. Hade ju redan tappat Peter Grönroos året innan och när ens närmaste försvinner bort och dom yngre tar mer och mer plats i depån (Och på banan) är ett naturligt skifte lika självklart som en pancake är i träskplatån på Alama.

4: Alla dessa resor (150 -300 resdygn/år) som under tio år har vart ens liv har vart väldigt påfrestande men samtidigt det bästa jag gjort. Men tillslut värdesätter man dagarna hemma mycket högre än på en krokig väg i norra Italien eller på ett flyg på startbana 2 på Arlanda.

5: Saknaden av fast plats för verksamheten, Att ha hälften i bussen, hälften i Norrland, hälften i förråd i Sthlm, USA, eller Skåne blir för jobbigt med planering etc etc. Här kan man alltid diskutera alternativa upplägg. Men att komma från Lappland, ha sina sponsorer, mekaniker och kärnverksamheten där samtidigt som man åker 90% utomlands och i södra Sverige är inte lätt. Det är lite av en cirkel, man kan inte göra det ena utan det andra osv osv.

Dom som inte säger att jag gav allt i 10 år vet inte allt jag hunnit gå igenom sedan jag 18år gammal satte mig på ett flyg till Ross Maeda i Californien knappt torr bakom öronen. Sen kan man ju alltid ha gjort saker och ting annorlunda och kanske fått ett annat resultat. Men jag ångrar inte direkt något och jag vet att jag gav allt under dessa år som mina förutsättningar gett mig. Det blev multipla vinster i Nordcupen, Totalt 4:a i SM, och några VM poäng. Jag blev Isländskmästare, fick se världen och träffa oförglömliga människor, vänner för livet och minnen som är helt fantastiska.

Nu gäller nya mål och visioner ...

Jag vill passa på att tacka alla som stöttat mig, publik, mekaniker, Internet besökare och framför allt alla fantastiska sponsorer som dragit runt detta tunga ekonomiska lass för mig år efter år. Ni har alla en viktig del till varför dessa resultat har framkommit.

Jag vill tacka all media i framför allt Norrbotten som varje Söndag kväll, vecka efter vecka rapporterar från mina tävlingar. Tack till framförallt, NSD, N-Kuriren, SVT Norrbotten, TV4 Norrbotten och SR P4 Norrbotten.

Hoppas ni haft ett fantastiskt år och en lång karriär tillsammans med mig ... Lyssnare, tittare, besökare, vänner, motståndare och alla ni andra. Tack för allt ..

När jag, om jag får tid kommer en "Karriärs sammanfattning" att skrivas ... håll koll på granstrom.nu

Over and out ... /Niklas