Säsongs Sammanfattning -04
 

 

Säsongs sammanfattning -04

Förord:

Jag vill börja med att tacka alla sponsorer som stöttat mig under säsongen –04. Utan er hade det varit helt omöjligt att göra denna satsning och varje krona eller tjänst ni ställt upp med är ovärderlig för mig. Och vilken sucse säsong detta blev. Alla mina uppsatta mål infriades med vinst i Nordcupen, Distriktsmästare i ÖN och en topp 10 placering i SM.

Det är allmänt känt att motocross är en väldigt tidskrävande sport och det kräver mycket engagemang och vilja för att lyckas få allt från material till ekonomi att gå ihop. Sedan är det många timmars träning varje vecka med allt arbete runt om som alltid måste prioriteras först. Jag vet inte hur många olika projekt och funderingar jag sysslar med under ett år men jag kan stollt säga att jag kan leva på min idrott och sköter mitt företag som proffesionell motocrossåkare helt enligt alla bestämmelser som finns. Det är få förunnat och det känns väldigt bra att ha lyckats med det.

Jag har under detta år fört statistik på hur mycket tid jag lagt ner på min satsning och det är en ganska intressant läsning att få det svart på vitt. Sedan får man inte glömma att jag haft fyra fantastiska mekaniker i form av Daniel Sandlund, Thomas Larsson, Henry Sundqvist och Bo Jonsson som avbelastat mig med säkert 300-400 timmars arbete. Även Inger & Britt Granström har avbelastat mig med tvättning och hjälp med dom enorma mängder smutsvätt man tar fram i denna sport motsvarande minst 100 timmars jobb. Även om jag gör det mesta själv under veckorna är det absolut nödvändigt med denna hjälp under helgerna och när bördan blir för tung för att orka focusera på dom resultat som önskas.

Jag har specat upp varje månad med följande förkortningar:

RD = Resdagar ( Övernattningar borta från Kalix )
TIM = Antal timmar ( Till detta räknas, Träning, Mekning, Administrativt arbete i firman och allt annat övrigt som är direkt kopplat till motocrossen )
T = Tävlingsdagar


November: RD = 16st, TIM = 132, T = 0

I sedvanlig takt så startade min tunga uppbyggnads träning den första november i form av tung styrketräning kombinerat med underhållsträning av fysiken. Sex kilo muskler hade försvunnit under sommaren och dessa ska återställas. Denna månad tillverkade jag även säsongssamanfattningen och alla broschyrer och PR material för nästkommande år. Dom tunga branschsponsorerna var även klara vid denna tidpunkt och autografen satt på nedersta raden för ett år på Yamahas stora fyrtaktare i MX3 klassen. (fd 500cc klassen) Jag jobbade även med ett "vanligt jobb" på sidan om för att försöka få tankarna på andra saker ibland. Befann mig mycket i Stockholm denna tid.

December: RD = 8st, TIM = 171, T = 0

Styrketräningen fortsatte och denna månad besöker jag och tackar av alla mina sponsorer. och skriver många nya sponsorkontrakt, mycket tid går till adminstrativt och tanke/planerings arbete under denna månad. Befann mig även en del i Stockholm denna tid och påbörjade lite projekt för framtiden.

Januari: RD = 12st, TIM = 185, T = 0

Träningen övergick mot mera fysisk focusering och mot slutet gick jag ner på vikterna för att börja förbereda musklerna för motorcykel åkning och därmed mera riktat mot uthållighet. Mycket meckande var det också för att förbereda första hojjen. En del nya sponsorer fixades och bokslut plus övrigt i firman förberedes innan utlandsåkningen startade.

Februari: RD = 28st, TIM = 169, T = 4

Säsongen drog igång första veckan i Februari nere i Spanien med en rivstart. Första månaden på motorcykel är nog den tyngsta på hela året. Kroppen tar oerhört med stryk och det känns att man lever varje sekund. Mycket tid går åt till testning av olika inställningar och produkter. Tävlingspremiären gjorde jag i ett soligt Agost inför 6000 skrikande Spanjorer och slutade på en nionde plats. Denna månad åkte jag 4 st stora internationella tävlingar på Spaniens östkust med bra framgångar och körningen gick bara bättre och bättre.

Mars: RD = 25st, TIM = 177, T = 2

I början av mars åkte jag hem några dagar och tog hand om lite kontors jobb. Sedan bar det av raka vägen ner till Milano i Italien för att åka sista deltävingen i Italienska mästerskapen. Jag stannade sedan och tränade tio dagar i Italien innan jag åkte upp till Holland oc Belgien för att träna med en Norsk kompis där under en veckas tid. Passade även på att titta på VM premiären i Zolder.

April: RD = 19st, TIM = 196, T = 6

Blev en enormt hektisk månad när man kom hem från utlandet. Denna månad ska allt fixas innan den viktiga Svenska säsongen drar igång. Byggde i ordning två nya tävlingshojar och testade ut det sista med 480cc kittet till MX3 klassen. Samtidigt som jag ordnade egna träningsläger och jobbade som tränare nere i Skåne. SM Premiären blev en sucse och jag inledde med en 6:e plats nere i Krisanstad. Åkte även lite små race denna månad. Min basutpunkt denna månad var som brukligt denna årstid i Skåne.

Maj: RD = 22st, TIM = 192, T = 8

Ytterligare en fullspäckad månad med tre stycken SM helger i Skene (9:e plats), Stockholm (8:e plats) och Västerås (13:e Plats). Månadens höjdpunkter var min 4:e plats på tidskvalet i Stockholm och samtigt ha bevisat att min topp 10 placering från SM premiären inte var någon tillfällighet.

Juni: RD = 10st, TIM = 145, T = 6

Nordcupen drog igång på allvar med 4st deltävlingar. Seger direkt i premiären och jag visade snabbt vem som var mannen att slå detta år. Markus Jaakola, Matti Mätä och Janne Jurvelin som varit mina värsta Finska konkurenter hängde inte med detta år och jag kunde direkt koppla ett grepp om totalen. Fredrik Bergsteth gästade serien några deltävlingar och bjöd upp till spännande heat.

Juli: RD = 24st, TIM = 165, T = 10

Låg ute tjugo dagar i sträck tillsammans med min meck Danne, Vi tävlade runt om i hela Sverige och reslulterade bland annat i en 4:e plats i totala Myggjakten. Sedan blev det en ny 9:e plats i SM deltävling nummer 5 i Stenungsund efter ett sällan skådat lerbad. Efter att ha sovit 20 dagar i bussen var det enormt skönt att komma hem i slutet av månaden och avsluta med en lätt seger i Pajalas deltävling i Nordcupen.

Augusti: RD = 14st, TIM = 80, T = 5

Vi avklarade fem stycken deltävlingar i Nordcupen denna månad. Jag kände mig ganska sliten efter Juli månad och jag började månaden med att ta ett totalt break och åkte utomlands en vecka för att koppla bort alla tankar från motocrossen ett tag. Detta var mycket lyckat och jag konseverade formen bra och kom tillbaka helt laddad igen och small till med vinst i samtliga tävlingar och det kan bara sumeras som ett enda stort seger tåg, formen var på sin verkliga topp denna månad.

September: RD = 11st, TIM = 155, T = 6

Redan när två deltävlingar av Nordcupen återstod kunde jag säkra totalsegern i Nordcupen och delmål ett av tre var nu avklarat. Helgen därpå blev jag även distriktsmästare i Sorsele och delmål två var avklarat. Åkte sedan 6:e deltävlingen i SM nere i Tommelilla och slutade på en 8:e plats efter en vurpa och mycket täta heat.

Oktober: RD = 21st, TIM = 160, T = 2

Fanns bara ett enda mål med total focusering. Nämligen fixa topp tio placeringen i totala SM serien. Fixade en lägenhet nere i Stockholm och tränade nere på deras hårda jordbanor. När jag sedan kom till sista deltävlingen blev det en positiv överaskning direkt när jag vann tidsträningen på morgonen och sedan kvalade in på 4:e bästa tid. Jag avslutade säsongen med en ny 6:e plats och en 9:e plats i totala SM serien. Oj vad skönt att sätta in delmål tre av tre och konstatera .. VILKEN FANTASTISK SÄSONG DET VARIT. Inspirationen inför nästa säsong är glödhet och efter bara två dagar startade jag träningen på gymet igen och karusellen med sponsorer, träning, jobb drar vidare mot 2005.

Epilog:

När jag sitter och läser mina rapporter som jag lagt ut på hemsidan under året slår det mig hur enormt mycket kul man hunnit uppleva under bara detta år, Jag har besökt 15 länder och ni kan bara gissa hur många problem man ställts inför och hur mycket intressant folk man träffat. Men samtidigt blir man påmind om vilket slit det ligger bakom att fixa allt ..

Denna säsong har varit väldigt lyckad för mig. Jag har definitivt etablerat mig som en topp tio åkare i SM serien. Jag har under året hunnit köra över 7000 mil med bussen, fått ett flertal utmärkelser för min hemsida, genomfört fyra stycken träningsläger för andra aktiva och omsatt nästan en halv miljon i mitt företag som motocross åkare. Desutom för andra året irad utan en enda skada.

Ännu ett JÄTTE tack till alla ni som hjälpt mig på ett eller annat sätt. Ni vet att utan er vore det helt omöjligt att genomföra detta och jag är tacksam att ni ger mig möjligheten att åka motocross på heltid. Några speciellt utvalda som alltid funnits till hands är Inger Granström för all markservice och organisatör i mitt tävlande. Daniel Sandlund, Thomas Larsson, Henry Sundqvist och Bosse Jonsson för allt meckande. Peter Bergdahl för alla hjälp med hemsidan. Micke Sandberg för all massage och behandling. Tommy Olsson för alla fotografier, alla journalister som jobbat tillsammans med mig. Och givetvis Alla ni som besöker granstrom.nu och hejjar fram mig i våt som tort. Än en gång .. ETT STORT TACK.

Säsongen -04 i siffror...

4 nya Yamaha motorcyklar förbrukade.

210 dygn på resande fot.

1927 egna arbetade timmar i direkt anknytning till motocrossen.

49 tävlingar.

108 heat inkl kval heat.

15 tävlingar med vinst.

36 heat vinster.

2 brutna heat.

0 skador.

27900 besökare på granstrom.nu

196 unika besökare bästa dagen på granstrom.nu

174 tidnings urklipp.

7400 mil med bussen.

15 länder besökta under säsongen.

102 förbrukade Pirelli däck............................ / Niklas Granström